مقالات

دستگاه اسانس گیری چیست؟ + انواع، نحوه عملکرد و اجزای آن

دستگاه اسانس گیری چیست؟ + انواع، نحوه عملکرد و اجزای آن

اسانس گیری فرآیندی است که می‌تواند نقش بسیار مهمی را در تهیه اسانس‌های روغنی و باکیفیت برای استفاده در خوراکی‌ها، جویس ویپ، مواد غذایی و نوشیدنی‌ها داشته باشد. اسانس در واقع همان عصاره بدون آب یک گیاه یا ماده غذایی مانند میوه هاست که طعم و بوی بسیار قوی دارد. دستگاه اسانس گیری با مجموعه‌ای از قطعات مختلف در کنار یکدیگر، نقش بسیار مهمی را در ایجاد طعم خوشایند برعهده دارد. دستگاه عصاره گیری، دستگاهی است که با عبور بخار آب یا با کمک حلال‌ها این اسانس را بدست آورد تا بتوان از آن با کاربردهای مختلفی استفاده نمود. دستگاه‌های اسانس گیری امکان ایجاد طعم و بوی قوی را به بهترین شکل فراهم می‌کنند.

دستگاه اسانس گیری چیست؟

اسانس به آن بخش از گیاه یا ماده غذایی دیگری گفته می‌شود که با فرآیند تقطیر و اسانس گیری به دست می‌آید و می‌تواند با طعم و بوی بسیار خوب برای اضافه کردن به انواع مایع جویس استفاده شود. دستگاه اسانس گیری دستگاهی است که فرآیند تهیه اسانس را به صورت کاملا تخصصی و با فرآیند تقطیر و عصاره گیری انجام می‌دهد تا بتوان یک اسانس بسیار خوشبو برای استفاده در اختیار داشت. دستگاه‌های اسانس گیری با روش‌های مختلفی کار می‌کنند، اما نحوه کارکرد آن‌ها برای دستیابی به یک اسانس باکیفیت تقریبا مشابه است.

نحوه عملکرد دستگاه اسانس گیری

وظیفه اصلی دستگاه اسانس گیری، تامین اسانس گیاهان و میوه‌های مختلف با کمک عملیات تقطیر است. این دستگاه وظیفه دارد که عملیات تقطیر را به صورت کاملا حرفه‌ای برای عصاره گیری با رعایت بهداشت و اصول اولیه انجام دهد. نحوه عملکرد به این صورت است که برگ نعنا و یا هر گیاه دیگری داخل دستگاه ریخته می‌شود و بخار حاصل از جوشیدن گیاه و آب بعد از حرارت دادن وارد کندانسور دستگاه می‌شوند تا خنک گردد. بخار تولید شده بعد از تبدیل شدن به مایع توسط دکانتور دستگاه اسانس گیر به دو بخش اصلی روغن و آب تقسیم بندی می‌شود. روغن بدست آمده همان اسانسی است که به ترکیبات مختلف افزوده می‌شود تا بتوان شاهد عملکرد مناسب این نوع دستگاه برای تهیه اسانس بود.

 انواع دستگاه اسانس گیری

اساس کار دستگاه اسانس گیری خروج اسانس از طریق گیاهان و مواد مختلف است تا بتوان از اسانس بدست آمده برای تهیه انواع خوراکی‌ها و جویس ویپ استفاده نمود. دستگاه‌های اسانس گیری انواع مختلفی دارند که هر کدام را می‌توان با اهداف متفاوتی استفاده نمود. از جمله انواع دستگاه‌های اسانس گیری شامل موارد زیر هستند.

 انواع دستگاه اسانس گیری

دستگاه تقطیر با بخار آب

این دستگاه وظیفه اسانس گیری با کمک بخار آب را برعهده دارد. این دستگاه بخار آب را از گیاهان عبور می‌دهد و از طریق بخار آب عبور داده شده، عصاره گیاهی هر یک از گیاهان و مواد غذایی دیگر به دست می‌آیند. برای گیاهان حاوی اسانس‌های فرار می‌توان از دستگاه تقطیر با بخار آب استفاده نمود تا بتوان به راحتی اسانس را از طریق آن استخراج نمود.

دستگاه تقطیر با حلال

دستگاه دیگری که به عنوان دستگاه اسانس گیری شناخته می‌شود، دستگاه تقطیر با حلال است. این دستگاه قابل استفاده برای استخراج اسانس گیاهان بوده و می‌تواند برای کلیه گیاهان با اسانس‌های غیر فرار استفاده شود. حلال‌های استفاده شده بر اساس نوع گیاهی که باید اسانس گیری برای آن انجام شود، متفاوت است.

دستگاه استخراج با حلال

این دستگاه مانند دستگاه قبلی با کمک حلال کار می‌کند، اما امکان استخراج عصاره گیاهی با حلال وجود دارد. دستگاه استخراج با حلال بهترین عملکرد را برای استخراج عصاره‌های گیاهی برای اسانس‌های غیرفرار را برعهده دارد. به دلیل عملکرد مناسب این دستگاه می‌توان برای بسیاری از عصاره گیری‌ها از آن استفاده نمود.

دستگاه استخراج با فشار فوق بحرانی

یکی دیگر از انواع دستگاه عصاره گیری این دستگاه است که با کمک فشار فوق بحرانی امکان استخراج عصاره‌های گیاهان و مواد غذایی مختلف را فراهم می‌کند. این دستگاه از فشار و دمای بالا بهره می‌گیرد و امکان استخراج اسانس‌های حساس به حرارت را به بهترین شکل فراهم می‌کند.

قطعات و اجزای دستگاه اسانس گیری آزمایشگاهی

برای اینکه یک دستگاه اسانس گیری بتواند برای تهیه طعم دهنده و انواع اسانس حرارتی استفاده شود از مجموعه‌ای از قطعات مختلف در کنار یکدیگر تشکیل شده که هر یک از آن‌ها وظیفه مهمی را برای تهیه اسانس برعهده دارند. از جمله مهم‌ترین اجزای دستگاه اسانس گیری آزمایشگاهی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

دیگ پخت

دیگ پخت یکی از مهم‌ترین اجزای دستگاه‌های اسانس گیری است که گیاه در داخل آن ریخته می‌شود. دیگ‌های پخت عمدتا از جنس فلز استیل ساخته می‌شوند تا بتوانند امکان تامین گرما به صورت مناسب را فراهم کنند. همچنین ضخامت آن‌ها بالا در نظر گرفته می‌شود تا در برابر رطوبت و دمای بالا بهترین عملکرد را داشته باشند.

قطعات و اجزای دستگاه اسانس گیری آزمایشگاهی

کندانسور

کندانسور به عنوان یک سیستم خنک کننده در دستگاه اسانس گیری شناخته می‌شود. این قطعه متصل به دیگ چخت است و بخار حاوی اسانس و عطر گیاهان وارد آن می‌گردد. بعد از خنک شدن مخزن اسانس گیری، عرق جمع می‌شود.

کولینگ تاور

کولینگ تاور یا برج خنک کننده، وظیفه مهمی را برای خنک کردن آب کندانسور برعهده دارد. این دستگاه با کمک اتصالات مختلف به کندانسور متصل می‌گردد که دارای یک مدار بسته بوده و آب در داخل آن سیرکوله می‌شود. این بخش متشکل از فن است که می‌توان با کمک آن آب را خنک نمود. آب از طریق کولینگ تاور وارد کندانسور می‌شود و با کمک لوله خروجی به کولینگ تاور وارد می‌گردد. بعد از خنک شدن با کمک لوله خروجی وارد کندانسور خواهد شد. این فرآیند در یک مدار بسته انجام می‌شود و می‌تواند به کاهش قابل توجه مصرف آب منجر شود.

دیگ بخار

به غیر از دیگر پخت در انواع دستگاه اسانس دیگ دیگری به نام دیگ بخار نیز وجود دارد که می‌تواند گرمایش مورد نیاز را برای تولید اسانس تامین کند. این دیگ تولید بخار انجام داده و با وارد کردن بخار آب به داخل دیگ پخت باعث انجام عمل اسانس گیری می‌شود. دیگ بخار با استفاده از اتصالات به دیگ پخت متصل می‌گردد.

بخش اسانس گیر

این بخش به دیگ پخت متصل می‌شود که دارای دو بخش اسانس گیر و جمع آوری عرق گیاهی است. این بخش از اسانس گیر به شکل یک ظرف شیشه‌ای بوده که اسانس در داخل آن جمع آوری می‌شود و می‌توان با کمک شیر تخلیه متصل به آن، اسانس را از طریق این دستگاه تخلیه نمود.

لوله‌ها و اتصالات موجود

برای اتصال کلیه تجهیزات استفاده شده در دستگاه اسانس گیری از لوله‌های استیل استفاده می‌گردد. استیل می‌تواند در کنار رعایت بهداشت، نقش بسیار مهمی را در پیشگیری از زنگ زدگی برعهده داشته باشد. لوله‌ها و اتصالات می‌توانند با کارایی دستگاه ارتباط مستقیم داشته باشند. بنابراین لازم است که از عملکرد مناسب این لوله‌ها و قرارگیری آن‌ها در جای مناسب مطمئن شوید.

نتیجه‌گیری

دستگاه اسانس گیری به عنوان یکی از دستگاه‌های مهم شناخته می‌شود که وظیفه بسیار عالی را در تهیه اسانس و طعم دهنده‌ها برعهده دارد. اگر بدانید اسانس چیست، حتما متوجه می‌شوید که فرآیند اسانس گیری کار ساده‌ای نبوده و باید حتما با تجهیزات مخصوص و باکیفیت انجام شود. با این وجود باید بر اساس نوع اسانس مورد نیاز و میزان فرار بودن یا نبودن آن، بهترین دستگاه را انتخاب نمود. این دستگاه‌ها با بخار آب، حلال و فشار کار می‌کنند و می‌توانند کارایی مناسبی را در تهیه اسانس داشته باشند. همه اسانس‌های موجود در سایت دیپون با بهترین دستگاه‌ها تهیه شده‌اند و کارایی فوق‌العاده عالی را به همراه دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *