اسانس پودری چیست؟ + ویژگیها، مزایا و عوارض آن را بشناسید!

اسانس به عصاره مادههایی گفته میشود که دارای عطر و طعم به خصوصی هستند. فرآیند اسانس گیری بر اساس نیاز صنایع مختلف با روشهای متفاوتی انجام میشود که در نهایت منجر به ایجاد اسانس مایع یا اسانس پودری میگردد. اسانس پودری یکی از متداولترین انواع اسانس هاست که در صنایع غذایی به وفور استفاده میشود. به طور مثال پودر وانیل یک اسانس پودری از وانیل است که هم عطر فوق العادهای دارد، هم اینکه میتوان تا مدتها از آن استفاده کرد. این نوع اسانس به دلیل ویژگیهای برتری که دارد توانسته در صنایع مختلف با اهداف خاص استفاده شود. فقط کافیست که اسانسهای پودری بهترین کیفیت را دارا باشند.
آنچه در این صفحه میخوانید
اسانس پودری چیست؟
اسانس پودری به عنوان یکی از انواع اسانسهای موجود در بازار شناخته میشود که همانطور که از نامش مشخص است، به شکل پودری بوده و از گیاهان و عصارههای مواد غذایی و میوهها به دست میآید. این نوع اسانس با طعمهای متفاوتی در بازار موجود است و از طعم و مزه خاصی نیز برخوردار است. از این جهت میتوان در صنایع مختلف و با اهداف متفاوت از این نوع اسانس استفاده کرد. اسانسهای پودری در اکثر مواقع به دلیل قرارگیری در معرض هوا اکسید میشوند و تغییر رنگ میدهند. اما این موضوع به معنای فاسد شدن آنها نیست. مزایا و ویژگیهای برتر این نوع اسانس باعث شده تا بسیاری از صنایع از آن به جای اسانس مایع استفاده شود.
اسانسهای پودری چگونه تولید میشوند؟
جهت تولید اسانس پودری از روشهای مختلفی استفاده میشود، اما پایه و اساس همه این روشها خشک کردن مواد مورد نظر و پودر کردن آنها برای استفاده به عنوان عصاره در مواد غذایی و خوراکیهای مختلف است. این نوع اسانسها به صورت فشار سرد، با کمک حلال، فرآیند تقطیر و استفاده از مایکروو برای تقطیر تهیه میشوند. میتوان آنها را به تنهایی و یا با ترکیب چندین عصاره تهیه نمود و از اثربخشی آنها نهایت لذت را برد.
ویژگیهای اسانس پودری
اسانس پودری به دلیل ویژگیهای متفاوتی از اسانسهای مایع دارد توانستهاند برتریهایی را نیز از آن خود کنند. از جمله مهمترین ویژگیهای این نوع اسانس میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- ماندگاری بالا: اسانسهای پودری به دلیل ساختار جامد و نداشتن رطوبت به مدت زمان طولانیتری قابل نگهداری و استفاده میباشند. میتوان آنها را برای دراز مدت استفاده کرد و از فواید آنها به بهترین شکل بهره مند شد.
- نگهداری ساده: مواد خشک همیشه به نسبت مواد مایع و دارای رطوبت سادهتر نگهداری میشوند. این فرآیند میتواند به ماندگاری بیشتر و قابلیت جابجایی این اسانسها جهت استفاده کمک کند. ملاحظات دمایی کمتری نیز برای نگهداری از این محصولات وجود دارد.
- قابلیت اکسید شدن: اسانسهای پودری در مقایسه با اسانسهای مایع که عمدتا تغییر رنگ نمیدهند، میتوانند هنگام حضور در معرض هوا اکسید شوند و تغییر رنگ بدهند. به واسطه اکسید شدن این نوع اسانسها فاسد شدن در آنها رخ نمیدهد. بلکه تغییر رنگ ایجاد شده امر کاملا طبیعی و عادی بوده و نیازی به نگرانی از بابت خرابی آنها نیست.
- بدون اسیدهای چرب: اسانسهای پودری به دلیل نوع فرآیند تولید خود دارای عناصر تشکیل دهنده متفاوتی هستند. هیچ گونه ترکیب شیمیایی خاصی از جمله اسیدهای چرب و استرهای گلیسیرین در آنها وجود ندارند. ترکیبات شیمیایی به کار رفته در این نوع اسانسها بسیار محدود هستند.
مزایای اسانس پودری چیست؟
اسانسهای پودری به عنوان محصولات پرکاربرد که قابلیت استفاده در دراز مدت را دارند، به غیر از ویژگیهای نگهداری و مقرون به صرفه بودن دارای مزایای دیگری نیز هستند. بسته به اینکه از چه گیاه و عصارهای برای تهیه این اسانسها استفاده شده است، فواید و مزایای این اسانسها نیز با یکدیگر متفاوتاند. با این حال آنها میتوانند با وجود ترکیبات به کار رفته خاص خود خواص ضد التهابی، ضد اکسیدانی و ضد سرطانی بسیار قوی داشته باشند. علاوه بر این، به لطف برخورداری از خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی، این اسانسها میتوانند برای استفاده در مواد غذایی و خوراکیها و اضافه کردن خواص خاص به آنها مفید باشند.
آیا مصرف اسانسهای پودری عوارض دارد؟
هر مادهای که در جهان وجود دارد باید به اندازه مصرف شود. حتی آبی که هر روز مصرف میکنیم و به تصور خودمان برای ما مفید است، نباید بیش از اندازه مصرف گردد. افراط در مصرف اسانسهای پودری نیز میتواند پیامدهای نامطلوبی را به همراه داشته باشد و باعث ایجاد عوارض جدی گردد. استفاده بیش از اندازه از این اسانسها باعث بروز مشکلات گوارشی شده و روی سیستم کل بدن تاثیر میگذارد. ضمن اینکه این اسانسها اگر بیش از اندازه مصرف گردند میتوانند باعث ایجاد بعضی از علائم حساسیت همچون سردرد، دل درد، تنگی نفس و مشکلات پوستی نیز شود. بنابراین، باید به اندازه از این اسانسها استفاده گردد.
اسانسهای پودری چه کاربردهایی دارند؟
اسانسهای پودری به دلیل اینکه برای مدت زمان طولانی استفاده میشوند و داشتن ویژگیهای خاص و مزایای زیاد، کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارند. هدف اصلی استفاده از این نوع اسانس ایجاد طعم و عطر خاص در خوراکیهای مختلف است تا بتوان یک تجربه لذت بخش از مصرف خوراکیها داشت. از این جهت میتوان آن را به عنوان یک ماده افزودنی برای پخت مواد غذایی، کیک و خوراکیهای مختلف شناخت. از جمله کاربردهای مهم اسانس پودری میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- قابل مصرف برای تهیه انواع شیرینیهای خوشمزه و متنوع
- تولید نانهای فانتزی خوش عطر و بو
- طبخ انواع کیکها با مواد افزودنی گیاهی خاص
- تهیه انواع آدامس با طعمهای مختلف
- تهیه دسر و پودرهای ژله
- قابل استفاده در صنایع دارویی و محصولات درمانی
- تولید انواع عطر و ادکلن
- تهیه انواع نوشیدنیهای رنگی و شیرین
- قابل استفاده به عنوان خوشبوکننده هوا
- مناسب استفاده در صنعت آروماتراپی برای بهره مندی از فواید آن
- تولید انواع صابون و شامپوهای متعدد
- تهیه انواع شمعهای معطر و خوشبو
آیا میتوان از اسانس پودری در ویپ استفاده کرد؟
ویپرها لازم است که همیشه راهنمای خرید اسانس را مد نظر داشته باشند و فقط اسانسهایی را تهیه کنند که با دستگاه و جویس ویپ آنها سازگاری دارد. زمانی که صحبت از استفاده از اسانس در ویپ میشود، باید از اسانسهایی استفاده کرد که بهترین کیفیت را در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهند و باعث خرابی دستگاه نمیشوند. مخزن داخل ویپ و پاد گنجایش ریختن مقدار مشخصی از مایع جویس را فراهم میکند.
در مایع جویس باید از اسانسهای مایع نیز استفاده کرد و امکان استفاده از اسانس پودری وجود ندارد. چرا که اولا پودر میتواند باعث اشغال فضای زیادی از مخزن پاد و ویپ شود. دوم اینکه سازگاری مناسبی با دود نداشته و طعم خوبی را نیز هنگام ویپینگ ایجاد نمیکند. از این جهت از اسانس مایع استفاده میشود تا از طعمی که هنگام استفاده بههمراه دارد نهایت لذت را برد. کما اینکه اسانسهای پودری ممکن است مقاومت بالایی در برابر حرارت نداشته باشند و بوی سوختگی هنگام مصرف ایجاد کنند.
نتیجهگیری
اسانس پودری محصولی است که از پودر کردن گیاهان و مواد غذایی مختلف به دست میآید. این اسانسها میتوانند برای اضافه شدن به مواد غذایی مختلف، کیکها و … مورد استفاده قرار گیرند و تاثیر فوقالعادهای را در بهره مندی از عطر و طعم جدید داشته باشند. از جمله ویژگیهای اسانسهای پودری میتوان به دوام و ماندگاری بیشتر آنها در مقایسه با اسانسهای مایع اشاره کرد. ضمن اینکه این نوع اسانس کاملا باکیفیت بوده و طعم رضایت بخشی را برای مصرف کنندگان به همراه دارد. اما برخلاف اسانس حرارتی مایع تولید شده در مجموعه دیپون قابل استفاده در ویپ و پاد نیست.