اسانس روغنی چیست و چه کاربردهایی دارد؟ + نحوه تولید آن

بسیاری از گیاهان و گلهای موجود در بازار دارای عطر و طعم متفاوتیاند و زمانی میتوان از عطر و طعم آنها بهره گرفت که اسانس گیری روی این گیاهان انجام شود. اسانس روغنی به خالصترین نوع اسانس به دست آمده از گیاهان گفته میشود که از فشرده کردن برگهای گیاهان و گلهای مختلف به دست میآید. این نوع اسانس به دلیل داشتن ماهیت روغنی آب گریز و فرار است. از این جهت نمیتوان آن را برای مدت زمان زیادی در محیط آزاد قرار داد. اسانسهای روغنی را نباید با عطر یا رایحه اشتباه گرفت؛ چرا که عطر و رایحهها از ترکیب با مواد شیمیایی به دست آیند، ولی اسانسهای روغنی از خود گیاهان تهیه شدهاند.
آنچه در این صفحه میخوانید
اسانس روغنی چیست؟
اسانس روغنی یک مایع آبگریز غلیظ است که حاوی ترکیبات شیمیایی فراری بوده که به راحتی در دمای محیط تبخیر میشوند. این نوع اسانس از گیاهان مختلف بدست میآید و به دلیل فرار بودن با نام روغنهای فرار نیز شناخته میشود. این نوع روغن را به عنوان روغن اساسی نیز میشناسند که به واسطه بر گرفتن اسانس از ذات گیاهان میتوان آن را مورد استفاده قرار داد. اسانسهای روغنی با روشهای مختلفی تهیه میشوند و در نهایت به دلیل بافت روغنی خود میتوانند فواید بسیار زیادی داشته باشند.
نحوه تولید و استخراج اسانسهای روغنی
اسانسهای روغنی را میتوان با فرآیند تقطیر و یا با استفاده از بخار از گیاهان مختلف استخراج نمود. این نوع اسانسها با فرآیندهای دیگری همچون استخراج حلال، استخراج مطلق روغن، ضربه زدن به رزین، پرس سرد و نیز میتوان بدست آورد. از آنجایی که روش انتخابی برای استخراج این اسانسها متفاوت است، طعم و بویی که به واسطه این اسانسها به وجود میآید نیز میتواند بسیار متغیر باشد. از این جهت باید هنگام اسانس گیری روغنی حتما مطمئن شد که بهترین روش بر اساس نوع گیاه، انتخاب میشود.
در هر صورت باید دقت داشت که اکثر اسانسهای روغنی رایج همچون اسانس اسطوخودوس، اسانس نعنا فلفلی، روغنهای درخت چای و اکالیپتوس به روش تقطیر تهیه میشوند. بدین صورت که مواد خام گیاهی که شامل چوب، پوست، ریشه، برگها، دانهها و … هستند در داخل یک دستگاه تقطیر قرار میگیرند. با گرم شدن آب، بخار از مواد گیاهی عبور میکند و ترکیبات فرار را بخار خواهد کرد. بخار تولید شده از طریق یک سیم پیچ عبور میکند و مجددا به مایع متراکمی تبدیل میشود که ساختار روغنی داشته و در یک ظرف جمع آوری میگردد.
کاربردهای اسانس روغنی
اسانس روغنی به عنوان یک اسانس با غلظت بالا میتواند طعم بسیار قوی را در غذاهای مختلف ایجاد کند. این نوع اسانس قابلیت استفاده به عنوان طعم دهنده را دارد. بنابراین، در صنایع غذایی، رایحه درمانی و تهیه انواع جویس ویپ میتوان از آن استفاده نمود.
صنایع غذایی و خوراکی
اسانس به عنوان یکی از ترکیبات اصلی طعم دهنده و ایجاد رایحه در صنایع تولید کننده خوراکیها و غذاها شناخته میشود. اکثر محصولاتی که دارای طعم اختصاصی هستند، دارای اسانس میباشند و اسانس روغنی به دلیل اینکه یکی از خوش طعمترین و بهترین اسانسها جهت استفاده میباشد، توانسته در صنایع غذایی و خوراکی حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد. اسانسهای روغنی قیمت بالایی دارند، اما عطر و طعمی که به غذاها میدهند نیز بسیار متفاوت میباشد.
رایحه درمانی
رایحه درمانی یکی دیگر از کاربردهای اسانس روغنی است. این روزها بسیاری از مردم به این نتیجه رسیدهاند که راز رسیدن به آرامش در زندگی، نزدیک شدن به طبیعت است. از آنجایی که زندگی شهری این امکان را به ما نمیدهد، اسانسهای روغنی تهیه شدهاند که با اضافه کردن آنها به دستگاه بخور، آغشته کردن پوست به آنها و یا استفاده به عنوان ماساژ درمانی میتوان شاهد ایجاد احساس آرامش و کاهش تنشهای روحی بود. از اسانسهای روغنی که خواص رایحه درمانی دارند از طبیعت برگرفته شدهاند. اسانس گل رز، اسطوخودوس، قهوه و … از جمله اسانسهای مناسب برای رایحه درمانی هستند.
تهیه جویسهای ویپ
جویسهای ویپ ترکیباتی هستند که با اسانس طعمدار میشوند. این جویسها حاوی نیکوتین هستند و طعم آنها پس از قرارگیری در معرض حرارت چندان خوشایند نیست. به همین خاطر معمولا از طعم دهندههای اختصاصی برای تهیه جویسهای ویپ استفاده میشود که هم طعم جویسها را بهبود میبخشند، هم اینکه میتوانند باعث ایجاد بوی خوش هنگام ویپینگ شوند. اسانسهای روغنی به دلیل غلظت بالا فقط با چند قطره میتوانند طعم جویسهای ویپ را تغییر دهند. تنها نکتهای که باید به عنوان راهنمای خرید اسانس برای ویپ به آن توجه کنید این است که اسانسها باید قدرت تحمل حرارت را داشته باشند.
بهرهمندی از خواص درمانی
یکی از کاربردهای اسانس روغنی به ویژه اسانسهای بدست آمده از گیاهان مختلف، بهره مندی از خواص درمانی است. گیاهان دارای عصارههایی هستند که هر کدام نقش حیاتی را در سلامت عمومی بدن به همراه دارند. خواص درمانی اسانسهای روغنی باعث شده تا بتوان از آنها به صورت موضعی یا خوراکی مورد استفاده قرار داد. بسته به نوع گیاهی که اسانس گیری روی آن انجام شده است، خواص درمانی میتواند متفاوت باشد. اما در اکثر مواقع اسانسهای روغنی برای کاهش التهاب، درمان زخم، بهبود سلامت پوست و مو و ایجاد خاصیت ضد عفونی کنندگی مورد استفاده قرار میگیرند.
آیا امکان استفاده مستقیم از اسانس روغنی وجود دارد؟
اسانس روغنی با فرآیند خاصی تولید میشود و از غلظت بسیار بالایی برخوردار است. بعضی از افراد به اشتباه تصور میکنند که چون این اسانس از روغن طبیعی گیاهان تهیه شده است، پس میتواند به صورت مستقیم روی پوست استفاده شود. ولی این موضوع کاملا اشتباه بوده و میتواند مضرات زیادی را به همراه داشته باشد. اسانسهای روغنی به هیچ وجه به صورت مستقیم روی پوست قابل استفاده نیستند. چرا که هم باعث ایجاد حساسیت پوستی میشوند، هم اینکه غلظت بالای آنها میتواند خطرناک نیز باشد.
از این رو اسانس روغنی با ترکیب روغنهای حامل تهیه و به صورت مستقیم روی پوست استفاده میشوند. به طوری که یک حامل روغنی خنثی به اسانس اضافه میشود تا غلظت آن را به حد مطلوب برساند. این حاملها شامل روغنهای خاصی از جمله روغن نارگیل، روغن زیتون، روغن جوجوبا و … هستند. اگرچه نام آنها روغن حامل است، اما خود خاصیت درمانی نیز دارند و از این جهت برای دستیابی به بهترین خواص میتوان از آنها استفاده نمود.
عوارض و اقدامات احتیاطی برای مصرف اسانسهای روغنی
اگرچه اسانسهای روغنی دارای فواید زیادی برای سلامت بدن هستند، اما به دلیل غلظت بالا ممکن است باعث ایجاد واکنشهای آلرژیک و حساسیتهای پوستی شوند. علاوه بر این امکان استفاده از آنها به صورت مستقیم روی پوست وجود ندارد. بانوان باردار و شیرده، کودکان، افراد زیر 18 سال، افراد دارای بیماریهای پوستی باید با احتیاط بیشتری از اسانسهای روغنی استفاده کنند تا شاهد عوارض ناشی از استفاده از این اسانسها نباشند و بتوانند با دقت بیشتری از آنها تا مدتها استفاده نمایند.
نتیجهگیری
اسانس روغنی کاملا متفاوت از اسانسهای معمولی است که به صورت مستقیم قابلیت استفاده دارد. اسانسهای روغنی را میتوان با روشهای مختلفی تهیه کرد؛ اما در اکثر مواقع برای تهیه مقدار کمی اسانس نیاز به حجم و وزن بالایی از گیاهان میباشد. از این رو اسانسهای روغنی قیمت بالایی دارند و در اکثر مواقع با یک حامل ترکیب میشوند تا هزینه خرید آنها به حداقل برسد. شما میتوانید برای ویپ و طعم دار کردن آن از اسانس حرارتی موجود در سایت استفاده کنید و یک تجربه جدید هنگام ویپینگ داشته باشید. اسانسهای حرارتی موجود در این سایت قابل استفاده به عنوان خوراکی نیستند.